Kontakta oss direkt
Designed and produced in Sweden
+46 (0)10-4804700

Vanliga frågor och svar

Här hittar du de vanliga frågorna vi får samt svar på dessa

Innan order

Du får alltid en kostnadsfri offert från oss. Fyll i offertförfrågan och skicka in så återkommer vi med pris och ritning. Bifoga gärna bilder och skiss. Här hittar du offertförfrågan

Vanligtvis inte men kontrollera alltid med Er lokala bygglovshandläggare. Bor du i en bostadsrättsförening behöver du kontakta din styrelse för godkännande.

Instruktionsbok innehållandes monteringsanvisning medföljer vid leverans av ditt glasräcke. Vi rekommenderar även att titta på monteringsfilm “så här monterar du ClickitUp®” för att se hur man monterar våra glasräcken.

Verktyg som behövs är skruvdragare, måttband, vattenpass och trädklossar för höjdjustering. Denna monteringsfilm så här monterar du ClickitUp® visar vad du behöver för verktyg och infästningsskruv.

Beroende på vilket underlag som skall användas behöver infästningsdetaljer anpassas. Vid montering av ClickitUp® glasräcke
rekommenderar vi att nedan används:
Till TRÄ: Fransk skruv 120×8 mm skall fästas i regel.
Vid BETONG: Vid montering i gjuten platta behövs kemankare eller betongskruv som är minst 80×8 mm
Vid STÅL: M8x30 genomgående alternativt borra samt gänga

Vi har återförsäljare som monterar ClickitUp® glasräcke, om ni köper ert glasräcke via dom. Om ni beställer via e-handeln på clickitup.se så behöver ni anlita en montör, om ni inte vill montera ert glasräcke själv. Våra återförsäljare hittar ni här.

Leveranstiden på våra glasräcken är 2-8 veckor beroende på vilket glasräcke som beställs. Standardmått har mindre leveranstid och specialmått längre. På ordererkännandet uppges fredagens datum i aktuell leveransvecka. 

Ja, men vi rekommenderar alltid fackmannamässigt utförd installation. För att glasräckena med höj- och sänkbart glas skall klara vindlasterna är det helt avgörande att infästningen mot underlaget håller, vilket ställer krav på utförandet. Våra glasräcke måste fästas på ett stabilt underlag samt med rätt infästningsdetaljer. Om montering skall utföras utan fackman så rekommenderar vi filmen “så här monterar du ClickitUp®”

Som standard naturanodiserad. Som tillval mot kostnadstillägg svartanodiserad alternativt pulverlackad i RAL kulör. Vid pulverlackering så är det de nedersta yttre aluminiumstolparna som lackas, ej innerstolpar och fotdetaljer

Om ClickitUp®

Över åren har ClickitUp® utvecklats och idag finns flera varianter av glasräcket – alla med samma design och finish. Numera går det att få glasräcke både med höj och sänkbart glas och endast med ett fast nedre glasparti – CiUFixed.

Samma design men olika utförande och anpassningar beroende på var räcket skall monteras. Glasräcket har produktutvecklas för klara olika montage, balkong samt innanför befintligt räcke. Det går att kombinera fast glasräcke med ett glasräcke som har höj- och sänkbart glas.

Om ditt projekt ligger i markplan eller monteras mindre än 2 meter från mark skall ClickitUp eller CiUFixed väljas. Nedre fasta glaset har 8mm härdat. Väljer man varianten med höj- och sänkbar glas så är det rörliga övre glaset 6 mm härdat glas. Maxbredd på raka sektioner till markplan är 1800 mm. De raka sektionerna går att få med dörrfunktion.

Om ditt projekt skall monteras mer än 2 meter över mark skall ClickitUpBalcony eller CiUBalconyFixed väljas. Det nedre fasta glaset i balconyserien är ett 8,76 mm laminerat och härdat glas. Det rörliga övre glaset är 6 mm härdat. Maxbredd på rak sektion är 1500 mm. Viktigt är att på hårt vindutsatta platser välja kortare sektioner, exempelvis 1200 mm breda.

Om du har ett befintligt räcke utan vindskydd så är ClickitUpInside varianten av glasräcke att välja. Om placering är mer än 2 m upp så måste befintligt räcke vara godkänt för placering där utfallsrisk förekommer. ClickitUpInside finns i två varianter där skillanden är på det nedre fasta glaset.

Vårt glasräcke CiUFixed har samma design som ClickitUp men består endast av den nedre delen. Alltså utan höj och sänkbart glas. Finns både för markplan samt för montering över 2 meter, Balcony.

All produktion av glasräcke sker i ErgoSafe ABs lokaler vid E6ans södra avfart i Halmstad.

Runt om i vårt avlånga land ramar ClicktiUp in uteserveringar. Vill du se glasräcket live så hittar du en uteservering nära dig här.

På flera orter i Sverige finns även ClickitUp hos våra Återförsäljare. ErgoSafe har showroom i Halmstad och Stockholm.  Adress och kontaktuppgifter till säljare på ErgoSafe hittar du här

Våra glasräcken finns i olika maxmått beroende av vilken variant av glasräcke du väljer. Räckena är möjliga att beställa i både standardmått och som måttanpassade sektioner. Minsta breddmått är 700 mm och största breddmått är 2000 mm. Våra balkongvarianter produceras som bredast i 1800 mm och till samtliga ordrar utför våra säljare vindlastberäkning.

 

Betalning

Faktura, förskottsbetalning, möjlighet till annat betalningsupplägg via Svea Ekonomi enligt deras villkor. Läs mer under köpvillkor. Vi har även möjlighet att ta emot betalning via Swish. 

Priset för våra olika varianter av glasräcken varierar. Det är bredden och antalet sektioner på en sträcka som spelar roll för det totala priset. Vi anger våra priser per sektion. Sen tillkommer kostnad för variant av glas och variant av glasräcke. Eftersom det ena byggprojektet inte är det andra likt så ber vi alltid om underlag för offertförfrågan. Såsom skiss, bild, våningsplan, färg etc. och så återkommer vi med ritning och offert.

Är det glasräcke till markplan och i standardmått som du är intresserad av kan du få pris direkt Bygg ditt glasräcke

Material

Härdat glas är ett personsäkert glas som är 4-5 gånger starkare än vanligt glas. Går ett härdat glas sönder blir det många små bitar, till skillnad från vanligt glas som blir stora skärvor. Härdat glas används till våra glasräcken i markplan, innanför befintligt räcke och till de rörliga övre glasen, både i markplans varianten och till balkongglasens rörliga övre glas.

Lamellglas är två stycken glas som sitter ihop med ett plastlaminat mellan som gör att glaset håller ihop när det går sönder. Används ofta till framrutor i bilar och andra applikationer där hög hållfasthet och säkerhet krävs. Används till det fasta glaset på våra balkongräcken.

Nej, vi levererar klarglas men man kan foliera glaset hos en lokal firma.

Material

ClicktiUpBalcony och CiUBalconyFixed är är testade hos RISE enligt SS-EN 12600:2002 tung stöt samt i UK för att uppfylla British Standard BS6180.

Ett upphöjt glasräcke från ErgoSafe klarar vindar upp till 22 m/s i uppfällt läge. CE-märkt enligt maskindirektivet 2006/42/EG. Vi rekomenderar att man sänker ner räcket vid vindar som uppgår över 18 sekundmeter. Följ varningar på starka vindbyar på SMHI. ClickitUpBalcony anpassas efter vindlast och höjd där räcket ska monteras.

Nej. Det rörliga glaset kan behöva hjälp för att nå sitt översta läge. För att det höj och sänkbara glaset på en sektion skall fungera på bästa sätt är monteringen AO. Om sektionen inte är i våg är risken att det rörliga glaset går snett upp vilket kan göra att glaset rör sig trögt eller fastnar. Om detta är fallet kontrollera sektionens lutning. Om sektionen är i våg och räcket ändå inte går hela vägen upp kan detta bero antingen på klimatet ute eller att sektionen behöver spolas ren i skarvarna på nedre partiet och smörjas med glidfilm baserd på PTFE.

Läs igenom instruktionen Underhåll ClickitUp®.  Skulle det vara så att ClickitUp inte fungerar till belåtenhet gå även igenom Felsökning ClickitUp

Det sitter två olika typer av gasfjäder i varje sektion. Den ena gasfjäder trycker konstant uppåt och den andra har låsfunktion.  På kolven som trycker kan det uppstå att topplocket trycks upp ett par millimeter. Det kan också bero på att Ni har fått en sättning i underlaget.

Likt övrigt material som används till ClickitUp® så är gasfjädern av högsta kvalitet. Gasfjädern har en beprövad teknik som används inom många etablerade industrier t ex bilindustrin med bevisad lång livslängd. Om det skulle vara så att gasfjädern skulle behövas bytas ut är detta möjligt. Kontakta din säljare för att beställa ny.

Underhåll ClickitUp® glasräcke

Materialet som används till alla detaljer på våra glasräcken är noga utvalda och speciellt utvecklade för att klara hårt klimat och marknadens höga förväntningar. Underhållet är begränsat till att spola rent i skarv på de räcken som har höj och sänkbart glas samt smörja med glidfilm baserd på PTFE. För att topplock skall behålla sitt utseende bör putsning ske årligen. Läs pdf här: Underhåll ClickitUp®

Ja, vi är medlemmar i både Balkongföreningen och Glasbranschföreningen.

Leverans/transport

Kan variera, är det inom ”normalt vägnät” är det ordinär lastbil upp till 12 meter. Om icke allmän väg etc. måste det uppges i beställningen och då kan lastbilen vara mindre men då också en dyrare frakt.

Ditt glasräcke levereras som kompletta sektioner på pall. En pall rymmer max 6 sektioner. Totalt kan en pall väga upp till 450 kg. Platsen där leverans skall ske måste vara asfalterad väg eller liknade. Det är köparens ansvar att vägen fram till leveransplatsen uppfyller åkeriets krav.

Det går att ha önskemål om tidslossning, dvs exakt leveransdag och tid inom 1 timme mot en tilläggskostnad, beroende på leveransadress. ErgoSafe AB kan inte ansvara att trasportör uppfyller kraven för tidslossning utan detta är en överrenskommelse mellan kund och fraktbolag. För att följa var godset befinner sig under trasporten krävs korrekt epostadress (kontollera OE så att ni angett rätt mailadress). Er mailadress registreras vid bokning av transport. Viktigt att anmäla skada av gods direkt vid leverans annars utgår rätten att kräva ersättning (se köpvillkor)

1 st ClickitUp® 1800 sektion väger 73 kg
1 st ClickitUp® 1500 sektion väger 63 kg
1 st ClickitUp® 1000 sektion väger 45 kg